2013

Verksamhetsberättelse för 2013 Smarta Bodens Schackskola, SBSS

 

Året 2013 var fyllt av aktiviteter för Smarta Bodens juniorer. Vi startade upp en veckorutin som innebar schackträningar måndagar och onsdagar med målsättningen att ungefär halva träningen skulle bestå av taktikträning och halva träningen skulle bestå av spel och roliga schackvarianter med mycket skratt. Under året har Roland E kraftsamlat på Slutspelsträning, Håkan har kört kombinationer och Mats har visat positionellt schack. En viktig händelse var att Patrik H startade upp nybörjarträning under hösten som en del i onsdagsträningen och sakta men säkert ökar nu antalet nya schackspelare. Vi har nu tio ungdomar/juniorer som tränar regelbundet. Fem av dem åker runt på tävlingar och min gissning är att det snart är fler. Hur kul som helst

 

Under våren åkte vi iväg med tåg över gränsen till Narvik för att delta i Rallarsjakket både vuxna och juniorer hade en kul vecka med hårt motstånd, god mat och juniorer som ”laddade” på hotellrummen till sent inpå nätterna med film o mycket skratt, helt rätt!

Gemensam utvärdering av partierna i Narvik, Man lär sig massor av att gå igenom partierna. Här delar Håkan med sig av sin kunskap och visar variationer som skulle förbättrat ställningen i ett av partierna.

 

Vi deltog självklart också i schack DM i Luleå och denna gång Med härliga guld och silver i juniorklassen till SBSS! Våren avslutades med laser-game och plötsligt var det en helt ny sorts taktik som behövdes och man fick den där härligt brännande känslan i lårmusklerna , därefter avslutade vi med en trevlig grillkväll vid älven med många goda skratt.

Säsongsavslutning med lasergame och grillkväll, Vad gör vi nästa vår?

 

Sommaruppehållet avbröts i augusti med ett ungdomsträningsläger i Umeå dit vi skickade fem juniorer med stöd av Tolimafonden, De hade bra tränare och många goda kommentarer om lägret, vi hoppas att det kommer fler sådana läger och att vi kanske kan ordna ett själva inom en snar ramtid. bra ordnat av Umeå-Rockaden.

Sedan kom årets höjdpunkt. Patrik H och Susanne A flög tillsammans med Jakob H, Simon E, Eric L, Wilhelm N och Simon A ner till Stockholm och Skol-SM i schack för att under några dagar få möta juniorer i samma åldersklass och med ungefär samma spelstyrka, Jag tror att det var just att det fanns jämnt motstånd som upplevdes som roligast och resan i sig så klart. En självklar favoritresa om man lyssnar på juniorerna.

Smarta Bodens deltagare i Skol-SM i Stockholm, hur många kan vi skicka nästa år?

Sedan Åkte vi till Björksta-schacket i Umeå och tävlade, fick boende hos en schackfamilj i Umeå och hade en intensiv schackhelg, juniorerna passade på att gå på konsert på kvällen och man kan inte låta bli att notera hur många schackkompisar de har i Umeå, dom har verkligen roligt ihop i det gänget.

 

Som sagt… aktiviteter har det varit gott om. Vi har förutom allt ovan haft 72! tränarledda träningar under året, vi har deltagit i Länsserien i Luleå, Haparanda och två gånger i Boden där ”gubbarna” i de andra lagen snart får passa sig (mycket snart tror jag  ). I klubbmästerskap i Bullet och blixt visade Roland E sin spelstyrka och tog hem Guldet i båda klasserna.

Tolimafonden har gjort det möjligt att ge bidrag till juniorernas resor till Norge, skol-SM och Umeålägret samt att de fem juniorer som tävlat flitigt under året fick en Schackbok som uppmuntringsjulklapp för väl genomfört år 2013. Mycket uppskattat.

 

Till sist:

Vi lägger ett roligt och utvecklande 2013 bakom oss med ett stort leende där det verkligen känns som att vi är på gång. Planeringen inför 2014 ser ut att vara minst lika fullpackad med träningar, resor och schackupplevelser. Vi passar på att tacka alla tränare för mycket bra jobb, styrelsen och Tolima för bakgrundsarbetet och det ekonomiska stödet, Schackspelarna från de andra klubbarna som ger massor av goda råd och tar sig tid att hjälpa våra juniorer så att vi blir fler schackspelare i Norr och Västerbotten och inte minst alla fantastiska juniorer. Stort Tack.

 

SBSS/Mats Andersson