2016

Smarta Bodens

Schackskola

Träningarna efter nyår startar igen mån 16/1 18.30

 

Träningarna efter nyår startar igen mån 16/1 kl. 18.30 i våra lokaler på Grangatan i Boden. Tors 19/1 så startar vi även nya torsdagsträningarna i Luleå, i SS Luleås lokaler på Laboratoriegränd 11, Luleå.

 

Se annonsen här.

Julavslutning och KM i Blixt 12/12

 

Måndagen den 12/12 genomfördes säsongens avslutning med julfest där föräldrarna fick lära sig mer om hur man spelar schack med avslutningen där de spelade simultan mot tränaren Andreas S. Bra jobbat av alla föräldrar!

 

KM i blixt för juniorer blev en spännande tävling med hela 17 deltagande juniorer!

 

Vinnare, efter särskiljning i den täta segerstriden, och klubbmästare i Blixtschack för juniorer 2016 är Erik Norman.

 

Resultat:

 

1. Erik Norman, 4p

2. Viggo Bäckström, 4p

3. Jacob Harlin, 4p

4. Erik Nordlander-Johansson, 4p

 

 

 

Stark insats av Smarta Boden vid JGP deltävling 1 i Umeå

 

Lördag den 10/12 spelades den första deltävlingen i den nya norrländska grand prixen för juniorer. Tävlingen drog hela 27 st deltagande juniorer från Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå och Boden.

 

Tävlingen blev en lyckad tillställning i trevlig lokal, med spännande matcher och mycket roligt mellan spelronderna.

 

Placeringar efter första ronden är: I knatteklassen: James (2:a), Erik N (3:a), Edward (4:a), Thomas (12:a). I juniorklassen: Jacob (1:a), Viggo (2:a), Joel (5:a).

 

Läs övriga resultat och referat här.

Jämnt i toppen vid jubileumsturneringen Boden SK 100 år

 

Helgen 26-27/11 firades Boden SK 100-års jubileum med en fin tävling med ett spännande internationellt startfält

 

I seniorklassen var det ett direkt avgörande möte mellan hemmaspelaren Emil Hermansson och norske utmanaren Pål Röyset, där norrmannen genom seger i detta mötet kunde säkra förstaplatsen.

 

I juniorklassen så hamnade Jacob Harlin och Viggo Bäckström på samma poäng efter jämbördes möte, där särskiljningen avgjorde till Jacobs fördel med minsta möjliga marginal.

 

En stor eloge till ett fint arrangemang och alla de sponsorer som bidragit till en fin tävling i Norrbotten!

 

Resultat Juniorer:

 

1:a Jacob Harlin, Smarta Boden SS 2.5/6 p

2:a Viggo Bäckström, Smarta Boden SS 2.5/6 p

3:a Gustaf Forsberg, SK Rockande Umeå 2/6 p

4:a Erik Norman, Smarta Boden SS 1/6 p

 

Resultat Seniorer:

 

1:a Pål Röyset, Tromsö, 5.5/6 p

2:a IM Emil Hermansson, SS Luleå 5/6 p

3:a Jon Kristian Röyset, Tromsö 4.5/6 p

 

För övriga resultat se: här

Den 7-9 oktober spelades Skol-SM i schack i Lindesberg utanför Örebro. Arrangörerna gjorde ett fantastiskt arbete, det var ett av de mer välordnade Skol-SM som genomförts. Från klubben deltog 6 st ungdomar som kämpade hårt och gjorde mycket fina prestationer och visade prov på stort schackligt kunnande. Extra kul var att se de som för första gången deltog (Edward och James) göra så pass fina prestationer.

 

Vi hade även för första gången i klubbens historia två stycken som placerades inom topp 10, Edward i Klass I (5-8 år) som platsade som 10:a och Viggo Klass D (13 år) som placerades 7:a. Se övriga resultat nedan.

 

Under helgen gjorde vi utöver schacket mycket annat roligt bl.a. genom att spela discobowling, samt tillsammans med våra vänner från SK Rockaden, Umeå utmana våra vänner från Stenungsund i en chockmatch där Norrland vann över Södra Sverige i en landskamp!

 

Hoppas på att vi även nästa år kan ha fler deltagare som är med på denna fina tävling som lämpar sig för de som vill prova på tävlingsschack för första gången eller vill vara med och tävla mot de bästa i Sverige i sin åldersklass!

Smarta Boden gjorde en stark insats vid Skol-SM i Lindesberg

Lyckat sommarläger i Umeå 18-20/8

Sommarlägret i Umeå den 18-20/8 blev en lyckad tillställning med dryga 25 st deltagare från Umeå och Boden/Luleå.

 

Trots kall vattentemperatur så badades det, spelades det beackfotboll, volleyboll och lektes lekar.

 

Schackträningen höll god klass och en trevlig helg avslutades med en tävling där Viggo Bäckström drog det längsta stået efter särskiljning mot Jacob Harlin.

 

 

Problem från sommarlägret

Försök lösa detta kluriga problem från sommarlägret!

 

 

 

Nybörjarstart 19/9

Vi kör igång med nybörjarintag under hösten from mån den 19/9 kl. 18.30-19.30. Läs mer i inbjudan här.

Resultat från SM 2016 i Uppsala

Stort grattis till bra prestationer av alla våra deltagare från klubben i SM. De gjorde alla en bra prestation där de klarade mer än 50% av poängen och placerade sig enligt följande:

 

Jacob: 9:a i Knatteweekend av 28 deltagare.

Edward: 12:a i Knatteweekend av 28 deltagare

Thomas: 46:a i Schackfyranmästaren av 126 deltagare

 

Intrycket som tränare var att andra klubbar tränat lite olika öppningar för att bl.a. undvika hot på f-bonden genom att spela franskt som svart eller att öppna lite annat än de vanliga standardöppningarna, så detta är något som vi får arbeta med under höstens träningar.

 

Extra imponerande var det att se Edward och Thomas göra så bra ifrån sig i sina första individuella tävlingar på nationell nivå!

 

Se övriga resultat för deltagare från Norrbotten här och vid SM här.

Sommarläger i Umeå 18-20/8

Under sommaren finns dock möjligheten att vara med på SK Rockadens sommarläger för schackungdomar i Umeå den 18-20/8. Läs mer här.

 

 

Avslutning VT 2016 - Bowling på Strike Alley

Vi avslutade den 13/6 en fin vårtermin med bowling på Strike Alley där ungdomarna visade prov på god kämpa anda och fint spel. Med det så kan vi alla ta lite sommarledigt från schack och njuta av en fin sommar innan vi ses till hösten igen.

 

 

Byte av lokal till Grangatan 19

 

Ikväll mån 2/5 kör vi vår första träning kl. 18.30 i nya lokalen Grangatan 19, Boden (Inre Krafts lokaler se karta här).

 

Lokalflytten innebär inga förändringar gällande träningstider då vi som vanligt tränar mån och tors kl. 18.30-20.00 (18.30-19.30 för de yngre).

 

Vårterminen avslutas med sommaravslutning den 13/6. Mer information kring denna aktivitet kommer senare. Preliminärt så är det dock planerat att vi skall spela bowling tillsammans på Strike Alley i Boden.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kläppenskolan, Södra Sunderbyn 3:a på Skol-lag SM

 

I helgen knep Kläppenskolan, Södra Sunderbyn efter en riktig kämpainsats och stor dramatik i slutronden en fin 3:e plats på Skol-Lag SM i schack i Mölnlycke, Göteborg. Antal deltagande lag i lågstadieklassen var 19 st, där Kläppenskolan var den enda representationen från Norrland.

 

Laget bestod av medlemmar från Smarta Boden SS genom Erik Norman, Jacob Harlin, Ture Lindström, Edward Harlin och lagledare Patrick Harlin.

 

För fullständig resultatlista och ytterligare information se:

 

http://www.schack.se

http://www.schack.se/skollags-sm/skollags-sm-2016/ (under lågstadiet längst ner på sidan)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DM i snabbschack 14/5 i Boden

 

Lör 14/5 arrangerade vi DM i snabbschack som även gäller som KM i snabbschack för 2016. Det var roligt att se att det var så många juniorer och knattar med som kämpade på bra. Vinnarstriden i juniorklassen stod mellan Viggo och Wilhelm där Wilhelm drog det längsta strået och blev juniormästare efter stabilt spel och vinst i inbördes mötet med Viggo.

 

I knatteklassen spelade Erik N stabilt och tog hem segern efter en riktigt bra prestation. Kampen om andra och tredjeplatsen var betydligt jämnare där resultaten i slutroden avgjorde och där Kim knep andraplatsen och Edward tredjeplatsen.

 

I seniorklassen var det tyvärr en del sena avhopp, men det blev en jämn kamp mellan de 6 anmälda spelarna där bra spel varvades med en del missar i tidsnöden. Tobias Pettersson, SS Luleå gjorde dock en stabil insats rakt igenom och gick obesegrad genom tävlingen. Bland hemmaspelarna blev Per V 2:a och Patrick H 3:a. Greg visade fint spel men hade lite otur i tidsnöden och tappade lite snöpligt 2 partier på detta sätt.

 

Gällande arrangemanget så vill vi tacka bl.a. Patrik Norman för sitt stöd med det praktiska, Magnus Bäckström som gjorde premiär som tävlingsledare med bravur och till Mikael Forsberg, Boden SK som ställde upp som domare för tävlingen. Läs mer här.

 

 

 

 

 

 

 

 

Rallarsjakken i Narvik och Skol-Lag SM

 

Nu i helgen 8-10/4 så spelade Roland och Viggo Rallarsjakken i Narvik där båda stod för gedigna insatser. Roland tog 2.5/5p och Viggo tog 3/5p, vilket gav en 13 plats i B-gruppen! Läs mer här.

 

Helgen 16-17/4 så spelar Jacob, Erik N, Ture och Edward Skol-Lag SM i Göteborg. Resultat kommer löpande presenteras här.

Rond 3 i Länsserien Kemi-Smarta Boden SS

 

Sön den 13/3 spelades rond 3 i Länsserien där vi i en hård match mot Kemi var nära att klara oavgjort. Matchen utkristallioserade sig så att Wilhelm kom lite fel i öppningen och förlorade pjäs och så småningom partiet, Jacob ledde med 2 torn mot torn + springare men satte sedan bort ett av tornen för att lyckas få upp en remiställning med torn under, därefter vann Patrick ett jämnt parti efter en liten fälla. Kvar var då Daniels parti där Daniel efter att ha stått dåligt fått upp ett slutspel K+T+b mot K+T+2b som skall vara teoretisk remo, dock gick han i en fälla i tidsnöden och slutresultatet i matchen blev således 2.5-1.5 till Kemi efter en spännande match!

Rond 2 i Länsserien Smarta Boden SS-Schack 64

 

Den 21/2 spelades rond 2 i Länsserien där vi mötte Schack 64:a från Haparanda. Vi spelade med en senior (Andreas S) och 3 juniorer (Wilhelm, Viggo och Amos).

 

Matchen blev hård och spännande där vi tyvärr föll med resultaten 1.5-2.5 efter att Wilhelm lyckades vinna dam och Viggo fick en remi med mersmak, då han hade möjlighet till pjäsvinst i ett kritiskt skede som han tyvärr missade.

 

Amos gjorde bra ifrån sig i sin första tävlingsmatch mot seniormotstånd i ett långparti och Andreas gjorde en fin comeback efter lång tids frånvaro från tävlingsschack.

Rond 1 i Länsserien Smarta Boden SS-Boden SK

 

Lördagen 13/3 spelade vi första seriematchen mot Boden SK, som tyvärr blev för svåra för oss då vi förlorade med siffrorna 0.5-3.5.

 

Jacob och Viggo var de juniorer som provade på spel mot seniorer i serien och gjorde det med bravur. Båda gav sina motståndare en riktigt hård match där Jacob hade klar fördel i större delen av partiet och Viggo var nära att ta hem en tidsvinst då motståndaren tyvärr hittade matt med endast 1.5 min kvar på sin klocka!

 

Vi fick in våra öppningsförberedelser och stod bra på samtliga bräden efter öppningen.

 

Greg gjorde en toppenfin tävlingscomeback efter lång tids speluppehåll.

 

Patrick hade en liten fördel i större delen av sitt parti, men då endast 45s var kvar på klockan och motståndaren hade 55s så ansåg spelarna att det kändes mest rättvist att ta remi.

 

För att hitta spelschemat för länsserien och andra tävlingar gå in under

Tävlingar->Tävlingskalender 2016 i huvudmenyn på hemsidan. Där hittar ni nu en sammanställning av tävlingar lämpande för våra juniorer sammanställt.

 

Tävlingar som är bra för samtliga medlemmar (då även de som kanske inte spelat tävling tidigare, men som vill prova det) är de månadsvisa tävlingarna i Vetenskapens Hus, Luleå, samt Skol-SM tävlingen i oktober dit vi brukar åka samlat i klubben.

 

Har ni funderingar på vad som passar er junior tag gärna kontakt med någon av oss tränare och bolla era tankar med oss.

 

 

Nya träningsgrupper

 

Vi kommer på träningen 8/2 introducera våra nya träningsgrupper då vi framledes ibland kommer dela upp oss ibland och arbeta i 3 träningsgrupper. Dessa grupper är följande med angiven huvudansvarig tränare:

 

Tornet: Andreas S

Springaren: Patrick H

Löparen: Roland E

 

Vi tränare kommer dock att rotera runt en del i grupperna så att ungdomarna får lära känna alla oss tränare.

 

Lista på förlag till gruppindelning kommer presenteras i samband med uppstarten av träningen den 8/2.

 

.