Om Smarta Boden

 

- Vår logo

Genom schacket växer det fram ungdomar med initiativkraft, orubblig tro på den egna förmågan och vana att ta ansvar för sina beslut.

 

- Emil Hermansson

Smarta Boden handlar om detta

 

Alla ska trivas: Vi vill skapa en samvaro och gemenskap där alla ska trivas. Träningen ska verka för att alla får chans att utveckla sitt spel och mogna som person. Ingen ska lämnas utanför utan alla ska delta i gemenskapen.

 

Väg till framgång: Ni som känner att schack är det roligaste som finns och som vill bli så bra som möjligt, er kommer vi att kunna vägleda med spel och träning för att ni ska nå oanade höjder inom sporten.

 

Lära av varandra: Ungdomar med högre ranking förväntas hjälpa fram dem med lägre ranking. Alla vandrar samma väg men befinner sig i olika faser. De som har kommit långt hjälper fram de andra. Med detta vill skapa respekt och ödmjukhet för varandra, stärka gemenskapen, fostra ledare och utveckla hela klubben.

 

Engagerade föräldrar: För att verksamheten ska kunna utökas krävs det att ni föräldrar engagerar er i klubben så vi är fler vuxna som kan ta hand om fler ungdomar. Det handlar i första hand om att vara närvarande och hjälpa till med enkla sysslor men vi kommer också ge en enkel ledarutbildning så ni kan hjälpa nybörjare med lättare övningar.

 

Schacket i centrum: Vi vill göra schack till en prioriterad verksamhet och att schack ska bli en del av vardagen. Schack kan man spela i vår förening men också i Bodens Schackklubb på torsdagar 18-21. Vi kommer att visa hur man kan spela och träna schack på internet. Dessutom kommer vi att vara aktiva i media för att skapa uppmärksamhet för vår verksamhet.

 

Schackets värde: Vi anser att schack är en väldigt bra verksamhet som utvecklar ungdomars mognad. De lär dem att ta ansvar, att känna engagemang, ökar deras förmåga att analysera och tänka flera steg framåt. De ökar också sin kreativitet och förmåga att föreställa sig olika senarior. Schack visar också med tydlighet att alla kan, oavsett ålder, kön, ursprung eller social tillhörighet vilket bryter ned traditionella fördomar. Vi anser att det är en bra sport att satsa på!

Medlemsavgifter

Terminsavgiften är 400 kr för juniorer, 200 kr för vuxna och 600 kr för familj.

Medlemsavgiften betalas in på klubbens bankgironummer 753-4654. Skicka alltid samtidigt ett mail till daniel@smartaboden.se så vi kan hålla koll på vem som betalt. Om det är ett familjemedlemskap måste ni också skicka namn på alla i familjen som skall vara medlemmar.

Är det nya medlemmar måste ni dessutom fylla i medlemsansökan och ta med till nästa träning så vi får alla uppgifter som behövs för registrering hos Svenska Schackförbundet.

Nya medlemmar kan träna tre gånger utan kostnad innan de bestämmer sig för om de vill bli medlemmar i klubben.

Vår klubb riktar sig i huvudsak till ungdomar mellan 5-16 år och är tänkt att skapa goda förutsättningar för att senare gå vidare som senior hos te.x. Boden SK eller SS Luleå.

En klubb

för

ungdomar

 

 

 

 

 

 

 

 

Vision om aktiv schack i Norrbotten

 

Klubben grundades i april 2011 då Emil Hermansson återvände till Norrbotten efter en lång professionell karriär i Skåne. Fem SM-guld med Rockaden, Sthlm,

en rad segrar i internationella turneringar, samt en inteckning i Stormästartiteln.

 

Det var egentligen inte aktuellt för Emil att fortsätta karriären i Norrbotten eftersom det saknades ett aktivt schackliv här och bo häruppe och spela i södra Sverige var inte heller på tal.

Några dagar efter ankomsten till Boden bjöd Lennart Eman, som är en stor schackentusiast och en inflytelserik företagsledare i Boden, Emil på lunch. Lennart hade vilda planer om att skapa ett schackcentrum i Boden och de båda kände att allt är möjligt om man bara vill.

Så Emil och Lennart skapade klubben Smarta Bodens Schackskola och satte igång att aktivera Norrbottens schackliv.

 

Under 2013 gick klubbens verksamhet helt över i föräldraregi där antalet medlemmar stadigt ökat bl.a genom nybörjarintag varje höst.

 

I takt med att vår klubb växer och arrangemangen blir fler kommer Smarta Boden att bidra till en kommun med framtidstro där våra ungdomar vill stanna. Genom schacket växer det fram ungdomar med initiativkraft, orubblig tro på den egna förmågan och vana att ta ansvar för sina beslut.

 

Företag som tror att vår schacksatsning kommer att gynna Boden får gärna höra av sig och stödja vår verksamhet. Vi vill verka i symbios med Bodens företagare och kommun.

 

Under tiden har vi syns i media:

18/5 2011 Tidningen Extra har publicerat ett reportage om en av Smarta Bodens grundare Emil Hermansson. Läs reportaget här!

7/9 2011 Tidningen Extra har publicerat en intervju med Smarta Bodens grundare Emil Hermansson.

9/9 2011 NSD har publicerat en artikel om Smarta Boden.

15/9 2011 NSD har publicerat en artikel om Elo-turneringen. Läs artikeln här!

15/11 2011 NSD har publicerat en artikel om schackfyran på Prästholmsskolan

20/2 2012 NSD har publicerat en artikel om Boden GP

28/3 2012 NSD har publicerat en artikel och videolänk om Schackfyran i Boden.

 

Emils stora elev har också hunnit bli Europamästare för juniorer. Han började träna Nils Grandelius när han var 12 år och hade ca 1800 i ranking. Efter tre års lyckad internetträning var han förbi Emil i spelstyrka och gick in i landslaget som 16-åring.

 

Efter Nils hade Emil en lika lyckad satning med Mads Andersen som är Danmarks nya stjärna och snart Stormästare. Nu tränar Emil Martin Lokander och Eric Vaarala som också har goda möjligheter att bli Stormästare. Kanske Emil själv ska göra ett nytt försök att erövra den titeln?